Preuzeto 12 odsto manje energije u odnosu na mart prošle godine

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u martu preuzeli ukupno 219.977.665 kWh električne energije, što je oko 12 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i oko sedam odsto manje u odnosu na februar.

Najviše električne energije, ili gotovo 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 363.359 mjernih mjesta, ili 92 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u martu 2.032 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 317.712 hiljada eura.

Tokom marta sprovođene su aktivnosti na realizaciji pet investicionih projekata ukupne vrijednosti oko 439 hiljada eura, od kojih je značajan dio izdvojen (134.000 eura) za rekonstrukciju preko šest kilometara niskonaponske mreže koja se napaja električnom energijom iz trafostanice 10/0,4 kV “Čevo”. Takođe, tokom prethodnog mjeseca rađeno je na pribavljanju neophodne dokumentacije za početak radova na izgradnji tri 10kV kablovska voda („Velika Plaža 2 – Bratstvo i jedinstvo”, „Velika Plaža 2 – KZ Sv. Nikola” i „Velika Plaža – Madžo 2”) čija je vrijednost oko 668 hiljada eura. Tehnički pregled je u toku za sedam objekata ukupne vrijednosti oko 432 hiljade eura, od kojih je najviše izdvojeno za trafo-stanicu 10/0,4kV ”Tološi 7” u Podgorici (75.000 eura).

Na distributivnu mrežu je tokom marta priključeno 485 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 3.128 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 302 hiljade, čime je pokriveno oko 76 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 395 hiljade korisnika na području Crne Gore.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio