Devastirane trafostanice u Kolašinu

Sinoć su devastirane četiri trafostanice na području opštne Kolašin i tom prilikom je iz njih ukradeno mineralno ulje koje služi transformatoru za nesmatan rad. U pitanju su trafostanice Bare Kraljske, Drndari, Sunga i Drcka, pa je područje kolašinske opštine koje se napaja sa pomenutih trafostanica bez napajanja električnom energijom. Sve trafostanice pripadaju dalekovodu 10 kV Skrbuša. Slučajevi su sinoć prijavljeni  Upravi policije – Centru  bezbjednosti u Kolašinu.

Kako sinoć nije moglo biti ustanovljeno da li su transformatori zbog ovog nedjela u cjelosti havarisani  to će biti urađeno danas. Napominjemo da transformatori stradaju ako trafo ulje nije u potpunosti ispražnjeno ili ako on radi duže vrijeme bez njega. Takođe, učestali  slučajevi otuđivanja elemanata sa energetskih objekata od strane nepoznatih lica, često prouzrokuje duže prekide u napajanju električnom energijom.

Svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno je rizično. Zbog, često ne velike materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

I na području opštine Podgorica, kao i ostalih opština, gotovo svakodnevno se otuđuju zaštitna vrata i ostali zaštitni elementi sa trafo-stanica, zbog čega trafostanice pod naponom ostaju neobezbijeđene do evidentiranja krađe, što predstavlja izuzetnu opasnost po građane, naročito u urbanim, gusto naseljenim  zonama.

S obzirom na učestalost krađe elemenata sa energetskih objekata od nadležnih institucija očekujemo da u ovkiru svojih nadležnosti preduzmu sve aktivnsoti u cilju otkrivanja i sankcionisanja  počinioca ovih djela.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko 5000 trafostanica i preko 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti. Šteta za CEDIS zbog ovakvih nedjela mjeri se desetinama hiljada eura. Medjutim, veći je problem što se na ovaj način mreža devastira i što korisnici ostaju bez napajanja električnom energijom duži vremenski period.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio